Teknisk sett ulykkelig eller teknisk sett lykkelig?

Millennials den minst selvstendige generasjonen

Dette er en tekst om både alvor og visjoner om samhold og det å løfte seg selv, andre og samtlige arenaer vi er på opp til stadig nye høyder. Det er så mye avstand, polarisering og seperasjon med enten – eller og analyse av følelser, relasjoner og folk. Det skaper det motsatte av kontakt, samarbeid og utvikling. Vi holder hverandre og oss selv nede, og tåler ofte ikke at folk har det godt. Så hva svarer vi på det klassiske spørsmålet alle stiller? Hvordan har du det, går det bra? Det er vanskelig å si noe annet enn bare bra, men er det sant? Har du det godt med deg selv. Jeg kan garantere et par ting. ALLE familier har problemer. Alle relasjoner har problemer. Alle har problemer med seg selv. Alle bedrifter har problemer med seg selv. Alle samfunn har problemer med seg selv. Jeg tenker det er supert at vi ikke er ferdige, for ellers hadde det blitt veldig kjedelig. Og siden vi har hele livet til å lære, vokse, forbedre og utvikle oss, kan vi vel akseptere oss selv og hverandre med støtte og hjelp. Da blir det tryggere å ta imot hjelp, noe som er en stor sperre for de fleste, samt gå på selvutviklingskurs og gå fast i terapi med den største selvfølgelighet av stolthet og takknemlighet.

Hvordan har du det i dag? Er du lykkelig? Hva er lykke. Jeg har det i teorien bra, og teknisk sett burde jeg vært både lykkelig og takknemlig, bare for å leve i denne utrolige tiden med oversikt over hele verden og alle mulighetene som ligger servert foran meg.

I disse koronatider er det stor forskjell på folk avhengig av hva de jobber med og deres økonomiske situasjon. Det er gode tider for de som produserer munnbind eller er fast ansatt i det offentlige.

Det kan være krisetider for de som er selvstendige og har mye av sin formue investert i arbeidskapital der de hardtarbeidende og altoppslukende jobber mor å oppnå sin visjon.

For mange av disse enkeltmannsforetak og AS er teknisk konkurs og det blir flåsete formulert at dersom de ikke overlever noe så uforutsett og kneblende som en koronanedstengning så har de ikke livets rett. Jeg kan med sikkerhet melde om at det er et stort tap på alle måter, om alle de dyktige og dedikerte menneskene som jobber hardt og engasjert for sitt livsverk skulle bli borte. Mange av disse produserer lokale produkter, eller tilbyr tjenester med høyeste yrkesstolthet og innsats som er uvurderlig. Det meste vi kjøper eller har rundt oss er faktisk ikke produsert lokalt eller nasjonalt, noe som kan få konsekvenser ved stengte grenser. Og de tjenestene vi kjøper er oftest kopier med helt andre mål enn å gi folk verktøy til å ta ansvar for livet sitt selv. Den klinikken jeg jobber i har en visjon om å gi folk disse verktøyene, læringen og vi ønsker å gi folk en fantastisk opplevelse av å være seg selv og leve sitt liv. Vi vil også demonstrere at det er mulig å samarbeide på tvers av fag og terapiretninger, og at våre klienter vil få mer ut av å jobbe med seg selv på ulike måter med flere av oss, både i forhold til colon (kosthold, fordøyelse, tarmhelse), body (muskel, ledd, skjelett, balanse / målinger, aktivitet, holdning / positur, pust m.m.), mind (tanker, følelser, kropp, awareness på samtlige sansenivå, mindset, fokus, mental styrketrening m.m.).

Jeg kunne nå fortsatt og skrive om arbeidsliv og produksjon, eller jeg kunne skrive om det som er min lidenskap. Læringen om å leve så godt som mulig, alltid og uansett.  Det interessante er at dette henger sammen, akkurat som vi alle henger sammen. Jeg fortsetter med menneskekunnskapen, for min intensjon var å bringe begrepet «teknisk konkurs» inn i teksten. For poenget med teksten er det vi kan få ut av begrepet teknisk sett lykkelig…. Den vanlige frasen «hvordan har du det?», besvares nesten alltid med «takk, bare bra», som en klisje fordi mentalt og følelsesmessig er de dypt ulykkelige og bekymret. Selvfølgelig er det mange som umiddelbart eller i neste setning pøser ut av seg alle negative saker og ting, uten at noen av metodene virker. Det eneste som fungerer er å ta tak i livet sitt, leve autentisk og ansvarsfullt med fokus på det en vil ha, gjøre det en virkelig vil og trene opp glede, takknemlighet og fantastiske følelser. En blir avhengig av det en holder på med, satt og stivnet i mønster, og da er det en fordel å gjøre en innsats for å leve godt.

Så jeg gjentar min innledning: Hvordan har du det i dag? Er du lykkelig? Hva er lykke. Jeg har det i teorien bra, og teknisk sett burde jeg vært både lykkelig og takknemlig, bare for å leve i denne utrolige tiden med oversikt over hele verden og alle mulighetene som ligger servert foran meg.

Hvem er «jeg» her, og det er ikke meg, Linda. Jeg ER nemlig lykkelig, takknemlig, heldig og glad for alt, uansett, konkret og generelt. Hvorfor? Fordi det er taktisk og strategisk det smarteste en gjør for å få det enda bedre, og det er så mange grunner og alle ER sanne. Ulempene ved dette er at noen kan irritere seg og bli provosert, samt andre kan bli misunnelige og sjalu. De fleste tror jeg liker det, for det er vel ingenting som glede og deilige følelser! Derfor skal jeg ikke ramse opp og forklare hvorfor, annet enn det faktum at vi som lever omtrent som du og jeg, i fred og med nok til å klare oss er heldigere enn de fleste gjennom historien, samt geografisk. Vi har grunn til å takke hver dag, og enda har vi rett og livsplikt til å ta ansvar for det livet vi har fått og skal forvalte slik at vi gjør det aller beste ut av det.

En felle er å begynne å sammenligne med andre, for da kan styggefølelsen sjalusi blandet med misunnelse dukke opp. En kan gå i et modus av begrensning der en finner unnskyldninger for å fortsette å begrense seg. Det er så mange som skylder på personer i sin fortid som har ødelagt livet for dem, men så lenge de overlevde så er det ingen som kan ødelegge fortsettelsen av livet. Tvert imot er det skapt så mye smerte da, at behovet for det motsatte er stort nok til å være takknemlig bare for den freden og roen det er å være alene. Om noen har gjort noe vondt mot deg, må vi være glad for at det er over. Er du i et dårlig forhold, så kom deg ut av det, koste hva det vil! Eller skal du vie 10 eller 25 år til av livet ditt til å bli terrorisert, dårlig behandlet og leve i lidelse? Alt for mange gjør det, og det er så trist. Du har ansvar for deg selv og kanskje du har barn og, så ta deg sammen og søk hjelp for å komme deg ut av vonde forhold.

På samme måte som at vi skal ta inn gode ting fra livet utenfra, forsterke gode tanker og følelser i oss, skal vi kvitte oss med personer som skader oss og ta avstand til dem på alle arenaer. Gi aldri opp, og husk at det å ta imot hjelp når du trenger det er første steg i din selvutvikling og selvforbedring.

Det er så mange som lever lunkne liv, så det er teknisk sett DØDE og de marinerer seg heller i vondt og det som verre er, for de har blitt avhengige av disse elendige følelsene. De tror at det er slik det er å leve, og være lei seg og smerte seg, og bare slik kjenner de seg levende. Om du har det slik, så vit at det er normalt. Samtidig er det unødvendig og du kan trene opp de ressurssterke tankene, fantastiske følelsene og bli den mesteren du egentlig er til å leve livet ditt.

Teknisk sett vil de fleste si at de har det bra, og så kommer det et MEN… Jeg vet, for jeg sitter i terapirommet og hører hvordan folk forteller om sine fantastiske ytre rammer for livet sitt, mens de ikke har stikkontakten litt i støpslet i livet som de er.

På samme måte som at det å drive business handler om å løse utfordringer, så er det å leve livet også et arbeid der en stadig får utfordringer. Om du ikke har utfordringer i livet så er du mer død enn levende, eller du lever på et så høyt nivå at du ikke ser dem på den måten, men som gaver slik de er. Utfordringer er som treningsapparater, de skjerper, styrker og bygger opp. Du har så mange muligheter.

Jeg vil runde av med å sammenligne stengte landegrenser, fylkesgrenser eller kommunegrenser og de konsekvensene de får i en avstengning eller nedstengning, med hva som skjer og delvis har skjedd med en avstengning relasjonsmessig. Jeg møter kjærestepar som ikke kan kommunisere eller ha det hyggelig sammen, jeg jobber i en bransje som konkurrerer i stedet for å gjøre hverandre gode (som kollega Veronica Solås brenner for og har som kurs og konsept) og vi jobber med helse og livskvalitet der det polariseres mellom det offentlige og det private, samt den konvensjonelle og det funksjonelle.

La oss satse på å løfte hverandre, oss selv og de ulike arenaene vi lever på opp til stadig nye høyder slik at vi sammen kan løse de faktiske utfordringene det er mellom oss og på denne nydelige jordkloden som suser gjennom verdensrommet.

Optimisme og glede,

Linda Nordskog

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Fullføre hjelpen
11. desember 2018
Fullføre hjelpen slik at den virker
Vi ønsker å gi deg det du trenger for å leve godt resten av livet. Du skal ikke bli avhengig av oss, men få effektiv hjelp for det du kom...
Rettning i livet
11. desember 2018
Et spennende sprang i utviklingen av helse og livskvalitet
Mennesker kan leve et godt, rikt og sunt liv, med god livskvalitet, dersom de manøvrerer rett i jungelen av kunnskap og helsehjelp. Det er ikke mer håpløst enn at det...
Jul med gru og glede
4. desember 2018
O jul med din gru og glede
Jeg jobber som terapeut, og nye klienter strømmer til hver jul. Tidspress og ulike problemer med tid og rom de siste ukene har nå vært en del av de fleste...