TARMHELSE

Tarmhelsen din påvirker deg på alle områder. Ditt humør kan påvirkes av en rekke faktorer, inkludert tankemønstre, kjemiske ubalanser og søvnkvalitet. Tarmhelsen er imidlertid den aller viktigste faktoren.

En teori som får trekk i det medisinske samfunnet er at tarmkanalen kan fungere som en «andre hjerne». Siden 2013 har USAs institutt for mental helse finansiert flere studier for å bedre forstå hvordan tarmmikrobiomet (består av bakterier, sopp, virus) påvirker dine tanker og følelser.

Tarmene er hjem for minst 100 billioner mikrober, noe som hjelper til med fordøyelsen og stoffskiftet, produserer vitaminer og avverger infeksjon. I tillegg til å opprettholde tarmhelsen, produserer disse mikrober også neurokjemikalier som kan påvirke hjernens funksjon og forandre stemningen.

Ifølge en 2012-artikkel utgitt av American Psychological Association, produserer tarmbakterier 95 prosent av kroppens tilførsel av serotonin, et viktig nevrokjemisk hormon som kan påvirke humør, fordøyelse og søvn. Forskere oppdaget at hjernekjemi kan endres ved å manipulere balansen mellom gunstige og skadelige bakterier som finnes i tarmkanalen.
Dersom du sliter med disse helseplagene, er det klokt å rense tykktarmen slik at det kan gro en sunn bakterieflora. Vi tilbyr pro og prebiotika og veileder deg i kosthold og livsstil.

I en studie utført av forskere ved McMaster University i 2013 ble bakterier fra «fryktløse» mus transplantert til «engstelige» mus, noe som førte til at de viste mindre engstelig oppførsel. Dette virket også i den andre retningen – de fryktløse musene viste egenskaper av engstelige mus når de fikk mikrober. Forskerne fant at disse atferdsmønstrene var et resultat av endringer i hjernekjemikalier som påvirker følelser og stemning.

I tillegg til å endre stemning, kan bakterier i tarmen også spille en rolle i nærvær av autisme og stemningsforstyrrelser som angst og depresjon. Det er heller ikke overraskende at de som lider av irritabel tarmsyndrom (IBS), som har vært knyttet til overvekst av dårlige tarmbakterier, og det blir en ond sirkel der de kan føle seg deprimert eller engstelig som følge av å ha IBS.

Veronica Solberg
Veronica er sykepleier og utfører colon hydroterapi, forsamtaler og oppfølging rundt avdeling Colon sine fagområder.